Hvad er 5G Netværk?

5G teknologienDet sidste nye er 5G-internet. Det er 65 gange så hurtigt som det 4G netværk vi benytter nu. Har du ikke hørt om det, er det fordi, det er noget ganske nyt, som ikke engang er taget i brug endnu. Det er lige blevet testet af TDC, som nu står klar til at bringe det fra laboratoriets testlandskab og ud til forbrugerne i Danmark. Som med al anden ny teknologi bliver det dyrt at implementere det nye supernet. Til gengæld vil det gøre en stor forskel for brugerne og udviklingen fremover.

Hvor hurtigt er 5G?

Det helt nye internet er virkelig hurtigt. Hastigheden forøges væsentligt og man vil som forbruger opleve, at i det øjeblik man trykker på en app, et link mm. aktiveres det straks. Hastigheden på det nye 5G netværk er 1,9 gigabit pr. sekund. For at forstå forskellen mellem det og de netværk vi har til rådighed nu, kan man sammenlige med 3G, hvis hastighed er 3 megabit pr. sekund og 4G som er oppe på 40 megabit pr. sekund. Som man kan se opererer både 3G og 4G med megabit, hvor 5G er helt oppe på gigabit. Som eksempel på forskellen mellem de tre netværk, kan man tage en film, der skal downloades. Hvis det drejer sig om en 4K film på 100 Gigabit vil den gennemsnitligt blive downloadet med følgende hastigheder:

  • Med 3G vil det tage 74 timer at downloade filmen.
  • Med 4G vil den samme film tage 7,4 timer at downloade.
  • Med 5G vil det kun tage 7,4 minutter at downloade filmen.

Internetbehovet er dækket mange år frem

Som man kan se vil det komme til at betyde rigtig meget, når det nye 5G netværk kommer i spil. Det der virkelig gør 5G til noget revolutionerende, er at forsinkelsen som har plaget vores internetforbindelser minimeres så meget, at den næsten bliver lig nul. Det nye 5G vil skabe store muligheder mange steder. Et af de steder, som vil blive påvirket positivt og som vil have stor samfundsmæssig betydning, er arbejdet med at digitalisere både det private og det offentlige erhvervsliv. Med 5G har vi et netværk, der dækker samfundets internetbehov mange år frem.

5G bredbånd vil skabe mange jobs i EU

5G bredbånd vil have stor indflydelse på den europæiske økonomi. EU-kommissionen har beregnet hvad effekten af 5G vil være, hvis det benyttes i hele EU. Beregningerne viser blandt andet at 5G vil være med til at danne grobunden for mange nye teknologier. Potentielt kan det skabe 2,3 millioner helt nye jobs og vil fra 2025 øge væksten i hele EU med 800 milliarder kr. årligt.
Det er imidlertid ikke lige fra i morgen af, at vi danskere kan benytte det nye 5G. Det kan tage mellem 3 og 5 år, før vi alle kan surfe med raketfart på nettet. TDC skal nemlig have bygget et stort antal nye antenner, før netværket er tilgængeligt for alle.

Hvad vil 5G muliggøre?

Der er mange ting der bliver tilgængelige med et superhurtigt internet. Her er nogle eksempler:
Selvkørende biler

En af de ting, som vil blive muligt med 5G netværket, er selvkørende biler. De kommunikerer nemlig indbyrdes via internettet og kræver derfor en superhurtig forbindelse, så de ved, hvor andre biler befinder sig. Et langsom netværk øger risikoen for ulykker.

Fjernstyrede operationer

5G vil også revolutionere hele sygehusvæsenet. Især kirurgien vil komme til at mærke en forskel, når 5G er en realitet over alt. Den hurtige forbindelse vil nemlig gøre det muligt for specialiserede kirurger at foretage vanskelige operationer via robotter, der er fjernstyrede.

Internet of Things

Denne betegnelse er det sidste nye indenfor elektronik. Det betyder at alle elektroniske produkter i fremtiden vil have en internetforbindelse, så de kan kobles på internettet. Det vil ligeledes åbne for et såkaldt intelligent hjem. Det betyder, at ens hjem via internettet er tilknyttet en form for kunstig intelligens, der sørger for mange praktiske tiltag i huset og ens liv i det hele taget. I USA har 25 millioner mennesker allerede investeret i en stemmestyret assistent.

Læs mere om 5G standarder og det tekniske på Wikipedia her

5G bredbånd hastigheder