TDC og 5G udviklingen

TDC 5GSelvom det stadig først vil være en realitet for danskerne om nogle år, er TDC allerede ved at teste de muligheder, som det nye 5G internet vil betyde for hverdagen i Danmark. Det, vi kan se frem til, er blandt andet en hastighed, der langt overstiger 4G. Vi er oppe i gigabit i stedet for megabite, og derfor giver 5G en meget bedre support af for eksempel internet of things og formindsker latency betragteligt.

På vej mod fremtiden

TDC er i gang i deres testlaboratorier og arbejder på højtryk for at undersøge de teknologiske muligheder, der viser sig via det nye 5G internet. Det der kendetegner det nye netværk er, at det opererer med ultrahøje hastigheder, har mange såkaldte devices og er en tilgængelig og sikker forbindelse, som gør, at vi kan være online altid. TDC har testet det såkaldte NarrowBand IoT i Tivoli og ved Københavns hovedbanegård.

Narrowband IoT er en slags pre-5G-standart, som understøtter internet of things på mobilnetværkene. Det er en teknologi, der er i stand til at sikre lang rækkevidde og lang batterilevetid. I TDC har de fokus på at teste det, man kalder end-to-end. De har klargjort en del af deres mobilnetværk så det understøtter NarrowBand IoT og sammen med chipset-leverandører og device-producenter, har de fået udviklet nogle devices, som er enablede til NarrowBand IoT og som ligeledes testes. TDC modtager information på de omtalte divices, som de sender videre til en såkaldt applikationsserver, som bearbejder de indsendte data.

Fordelene ved 5G

Hvis man spørger TDC, hvad det nye 5G kan sammenlignet med det 4G internet, vi har i dag, er svaret, at med 5G og NarrowBand IoT, vil man have løst problematikken omkring de mange devices. Selvfølgelig vil der komme mange flere devices, når internet of things for alvor får fodfeste blandt folk. En anden ting det nye 5G i særdeleshed byder på er kapacitet og hastighed. Ved Københavns Hovedbanegård har TDC kunne måle 1,1 gigabit i sekundet. Men det er ikke engang så hurtigt, som det vil blive, når 5G er en realitet. Hastigheden vil nemlig blive højere endnu, fordi der bliver mere båndbredde at gøre godt med. Målet er grundlæggende at internettet stiller en kapacitet til brugernes rådighed, så de kan gøre lige det de vil.

Forbedret uploading

Et eksempel kan for eksempel være, at der til koncerter ikke mere vil være problemer, hvis mange blandt publikum ønsker at uploade en video i en 4K opløsning ved hjælp af mobilnetværket. Det nye 5G vil kunne gøre dette ultrahurtigt og, der vil derfor ikke opstå de trælse uploadingsproblemer, som der let opstår nu, når mange på en gang foretager handlinger, der belaster mobilnetværket i ekstra grad.

Forsinkelsen mindskes

En anden væsentlig effekt af 5G er at forsinkelsen bliver væsentlig formindsket. Det er essentielt for de fremtidige mobilteknologier, at svartiden er hurtig. Måske er det faktisk her 5G virkelig vil rykke i forhold til hvad, der er muligt nu. Med en formindsket svartid vil det være muligt at udvikle nye applikationer. Det vil for eksempel være muligt at fjernstyre maskiner og robotter over mobilnettet i situationer, hvor der ikke kan accepteres forsinkelser. En givende sideeffekt ved det superhurtige internet er, at når folk har et internet til rådighed, der ikke sætter nogen grænser for, hvad der er muligt, vil folk begynde at udvikle nye og innovative scenarier og applikationer.

Skræddersyede mobilprofiler

Fra operatørens synspunkt giver 5G forbindelsen mulighed for i langt højere grad at arbejde med netværksvisualisering og netværk, der er softwaredefinerede. Når ”mobil-coren” visualiseres, giver det TDC mulighed for at bruge deres ressourcer bedst muligt. På den måde kan de definere differentierede profiler til de devices, der kommer. Nogle enheder har behov for en høj hastighed, andre for lang batterilevetid. I andre tilfælde er det oppetiden, der er i fokus.

Update: 25-03-19
TDC har fravalg Huawei som leverandør af udstyr på 5G i Danmark og i stedet valg Sony/Ericsson.